tisdag 17 december 2013

Christmas Cady


                                     3a9848c0656111e3a8dd0a10f4513c60_82 dl socker
2 dl ljus sirap
2 dl vispgrädde
1 msk smör eller margarin
3 msk hackad sötmandel
 
Blanda socker, sirap och grädde i en gryta, gärna plastbelagd. Koka häftigt 15-20 min.
Häll lite av den heta smeten i en kopp med kallt vatten. Går smeten att forma till en rund kula är den färdig, annars får smeten koka några min till.
Ta grytan åt sidan och blanda i matfett och mandel.
Häll upp smeten i små knäckformar ställda på en plåt. Låt knäcken kallna.
 
Tips:
120-125°C är knäck- eller kolasmeten lagom kokt.
Vid 140-145°C får man hårda kolor med lite seg mitt i.
Vid 160°C är smeten karamellfast.
 
 
3a9848c0656111e3a8dd0a10f4513c60_8
2 cups sugar
2 cup light syrup
2 cups whipping cream
1 tablespoon butter or margarine
3 tablespoons chopped almonds

Mix sugar, syrup and cream in a saucepan, preferably plastic coated. Boil vigorously for 15-20 min.
Pour a little of the hot mixture into a cup of cold water. Can the batter to form into a round ball, it is ready, otherwise the batter cook for a few minutes.
Take the pot aside and mix in shortening and almonds.
Pour the mixture into small buckling shapes covered on a plate. Let the toffee cool.

Inga kommentarer: