min frukost bröd |
20 små bröd
25g färsk jäst
5 ägg
7 dl vetemjöl
1 tsk salt
2/3 dl strösocker
375 g mjukt smör
rapsolja till jäslådan
smör till formarna
ägg och salt till pensling
Steg 1
smula jästen i en bunke, knäck i äggen och rör tills jästen löst sig
blanda de torra ingredienserna och rör ner i bucken
knåda till en elastisk deg med degrock i cirka 15 minuter
dela smöret i fyra bitar och tillsätt i omgångar, knåda degen slät mellan gångerna
olja in en plastlåda lätt, häll över degen och låt jäsa med lock i köksvärme till dubbel storlek i cirka 2 timmar
knåda degen blank igen med händerna
lägg tillbaka degen i plastlådan och låt vila i kylen över natten
Steg 2
lägg degen på ett välmjölat bakbord
pensla briocheformarna med smält smör
rulla ut degen och dela den i 20 bitar
lägg dem i formarna
pensla med uppvispat ägg med lite salt i
låt jäsa under bakduk till dubbel storlek i cirka 1 timme.
sätt ugnen på 220grader och pensla lätt ägg en gång till
grädda bröden gyllene i mitten av ugnen i 8-10 minuter. låt svalna.
Lycka Till!!!